03 apríla, 2015

HARRY POTTER

Ahojte.
No na dnes tu mám recenziu, ktorú chcem urobiť už moc dlho. Tento film už videl snáď každý. Príbeh, ktorý stále žije.
Každý film sa skončí a nikto už nerozoberá čo robil potom a čo bolo ďalej, hlavne že sa skončil. Ale príbeh o Harry Potterovi žije stále. Stále sú nové fakty stále nové príbehy. Videla som veľa fantasy/ čarovných filmov, ale žiadny nemal napísané všetky kúzla, žiadny nemal napísaný o každom dlhý životopis a rozpísané úplne o všetkom čo sa tam spomenulo.
Od malička som tento film milovala. Vždy som tajne túžila dostať list z Rokfortu. A doteraz naň čakám... ( určite niekde zapadol a zabudli na mňa :D) .
Bola som malá a pozerala som ho tak raz za 3 mesiace. Ale teraz ho pozerám snáď stále, kedy sa mi naskytne možnosť.

Pozerám a hľadám o ňom čo najviac informácii. A precvičujem si kúzla. Ja viem je to trochu šialené. Mama hovorí že mi už naozaj zoberie tie knihy (o Harrym), lebo ich čítam aspoň 6-krát do roka. A to myslím vážne. Žiadna kniha ma tak nebaví  a nie je tak dobre napísaná ako Harry Potter. Milujem Rowlingovú a nikto ju nepredbehne v mojom rebríčku ani Green. :D

A o filme už ani nehovorím... je tak dokonale spracovaný a dokonalý že až. Čím častejšie ho pozerám tým častejšie si všímam rôzne veci, citáty a ako sa to mohlo natočiť.
Už dlho som o Harrym chcela napísať článok a to osobitný, lebo si to zaslúži. Je to ten najdokonalejší film a aj kniha na svete.
Ten, čo ho ešte nevidel po prvé ani v to neverím, že to niekto ešte nevidel a po druhé ak ho niekto nevidel tak nech si ho okamžite pozrie...

Autor: J. K. Rowling                                                              
Série: 1. Harry Potter a Kameň Múdrcov
          2. Harry Potter a Tajomná komnata
          3. Harry Potter a Väzeň z Azkabanu
          4. Harry Potter a Ohnivá čaša
          5. Harry Potter a Fénixov rád
          6. Harry Potter a Polovičný princ
          7. Harry Potter a Dary Smrti


Hl. Postava: Harry Potter - Daniel Radcliffe
Celé meno: Harry James Potter
Dátum narodenia: 31. júl
Rodiačia: Lilly Evansová Potterová, James Potter
Fakulta: Chrabromil
Iné knihy (ktoré musím mať) : Fantastické zvery a ich výskyt, Metlobal v priebehu vekov, rozprávky barda Beedla...




»Tento opis prezrádza dej a rozuzlenie diela...«


1. Harry Potter a Kameň Múdrcov...


Harry má jedenásť rokov  žije na privátnej ulici č. 4 a býva u strýka Vernona a tety Petunie  Durslyovcov a tiež jeho bratranca Dudleyho. Spáva v komore pod schodmi a nosí veci po strýkovi alebo Dudleym. Správajú sa k nemu ako k handre. Raz mu príde dopis, v ktorom sa dozvie, že je čarodejník a dostal sa na najlepšiu čarodejnícku školu Rokfort. Konečne sedí vo vlaku a tam sa spozná s Ronom Weaslym a hneď sa skamarátia a stanú najlepšími priateľmi. V rokforte sa stane slávnym a až neskôr sa dozvie prečo. Lebo je chlapec, ktorý prežil. Jeho rodičia zomreli, preto, lebo ich zabil temný čarodejník Voldemort. Ktorý sa pokúšal zabiť aj Harryho, ale zlyhal a stratil svoju moc.
Tiež začal v prvom ročníku hrať metlobal (čarodejnícky šport), ako prvý za posledných sto rokov hrá za prvý ročník (inak sa hrá až v 2.). Raz zachránil aj s Ronom Hermionu Grangerovú a stali sa z nich najlepší priatelia. Ich najlepší "kamarát" je Hagrid (Rokfortský hájnik) a je napoly obor. V zrkadle z Erisedu prvý krát videl svoju rodinu. Tiež sa postavil samému Voldemortovi, ktorý sa prevtelil do jedného nového učiteľa. A pokúsi sa zachrániť kameň múdrcov.



2. Harry Potter a Tajomná Komnata...


Harry je opäť na privátnej ceste a jeho strýko má novú šancu na obchod. Škriatok Dobby mu to prekazí a Harrymu hrozí, že sa nevráti na Rokfort. Ron s jeho rodinou ho zachránia pomocou lietajúceho auta a Harry navštívi dom Rona Weasleyho.
Na vlakovej stanici nemôžu prejsť cez čarovnú bariéru a tak idú so sveta kúziel liatajúcim autom. Auto je dosť staré a niečo sa tam pokazilo a oni sa ocitli v zúrivej vŕbe, ktorá ich chce rozmlátiť. Na rokforte presne ako to zvestoval Harrymu škriatok Dobby sa dejú divné veci.
Žiaci tam kamenejú a každý myslí že to robí Harry. Harrymu a Ronovi lezie na nervy nový učiteľ Lochart. Je namyslený a privlastňuje si zásluhy iných.
Rokfort idú zavrieť. Napadajú tam stále viac študentov. Harry sa dostane do tajomnej komnaty a bojuje zasa z prízrakom Voldemorta a s hadom, ktorý napádal študentov.


3.Harry Potter a Väzeň z Azkabanu

Harry nafúkne svoju tetu a utečie z domu.  Nastupuje do tretieho ročníka. A je upozornený, že sa ho pokúša zabiť utečenec Sirius Black, ktorý je jeho krstný otec a tiež je vrah a že vraj zradil jeho rodičov. Spozná známeho priateľa Lupina, ktorý ho naučí brániť sa proti dementorom zaklínadlom Patronus.
Drako Malfoy bol "zranený" hrdozobcom na Hagridovej hodine a chce, aby hrdozobec za to zaplatil smrťou. Harry zistí že Sirius je nevinný a pomocou Hermioninho časovratu sa vrátia so blízkej minulosti a všetko chcú napraviť. A Harry sa tiež dozvie ako Hermiona stíha 3-krát toľko hodín ako on a Ron dokopy.



4. Harry Potter a Ohnivá čaša...

S Ronom a jeho rodinou sa dostanú na majstrovstvá v metlobale. Pokojne oslavujú v stanoch keď kempovanie prepadnú smrťožrúti a ničia to tam.
Harry zistí ako vyzerá temné znamenie. Na Rokforte sa koná Trojčarodejnícky turnaj a prichádzajú čarodejníci aj s iných škôl. A taktiež prichádza aj nový učiteľ obrany proti čiernej mágii. Harry sa nečakane dostane do turnaja a každý ho obviňuje, že podvádza, lebo sa tam môžu zúčastniť len starši žiaci, Tiež zistí o postihnutí Nevillvých rodičov. V turnaji sa konajú tri skúšky. Sú naozaj ťažké a Harry sa prebojoval až na koniec. Všetko bolo dokonale naplánované a Harry sa ocitne v pasci a pozoruje ako sa zrodil Lord Voldemort a má vlastné telo a už to nie je ani spomienka. Tiež sa musí zmieriť so smrťou Sedrika, jeho kamaráta. Nikto okrem Dumbledora mu neverí a pokladajú jeho príbeh za vymyslený.


5. Harry Potter a Fénoxov rád...

Harry je opäť u tety a strýka. Jeho a jeho bratranca napadnú dementori a kedy nepoužil kúzlo aj pred muklom zomreli by.
O nedlho mu príde list z ministerstva mágie a píše sa v ňom, že ho vylúčili zo školy. To ho dostalo až na súd. Obhajuje ho sám dumbledore a napokon je Harry nevinný.
Napokon sa dostane do hlavného stanu Fénixovho rádu a dozvie sa čo to je. Na škole je zasa nový učiteľ obrany proti čiernej mágii a tentoraz je to ministerstvom obsadená "stará, prísna, rúžová ropucha." Vôbec sa v tejto dobe neučia mágiu a tak je Harry nútený založiť skupinu DA. Tam učí kúzla a obraňovať sa. V jeho mysli sa vyjavujú nepríjemné obrazy a tak sa učí oklumenciu. Je to na to, aby Voldemort nemohol preniknúť do jeho mylse po dozorom profesora Snapea. Tiež sa musí učiť na skúšky Včú. Počas jednej skúšky sa mu sníva, že Voldemort zajal Siriusa a tak sa s kamarátmi vydáva na Ministerstvo mágie, aby ho zachránil. Všetko bol podvod, len aby Voldemort získal proroctvo. Začína sa boj medzi Fénixovmu rádu a Smrťožrútmi. Siriusa zabije jeho sesternica a verná služobníčka Belatrix a Harry sa jej chce pomstiť. Onedlho príde voldemort a na to Dambledore. Voldemort a Dumbledore spolu bojujú a Voldemort je odhalený po nečakanom príchode Ministerstva. Harrymu teraz každý verí a začínajú sa ťažké časy.

6. Harry Potter a Polovičný princ...

Harry po Siriusovi zdedí celý majetok. Dumbledore ho požiada, aby mu pomohol prehovoriť jedného starého učiteľa, aby išiel späť na rokfort učiť lektvary. Harry chce byť aurorom no výsledky to tak nenaznačujú.
Jedna učiteľka ho poslala aj s Ronom na Elixíri a do rúk sa mu dostane stará kniha, ktorá patrila záhadnému Polovičnému princovi. A on myslí že patrila otcovi. v knihe je plno ových nápadov a správnych tipov ako pripraviť lektvary. A s pomocou tejto knihy sa stáva najlepší na hodinách. A tiež obľúbencom Slughorna. Od Dumbledora má za úlohu dostať so Slughorna spomienku, bez ktorej neodhalí celú pravdu o tom, čo Voldemort urobil, aby ho nikto nemohol zničiť, Harry získal spomienku a Dubledore má odhalenú skoro celú pravdu, Musí zničiť sedem horcruxov, aby Voldemorta mohol zabiť. Harry začne chodiť s Ginny. Draco má dôležitú úlohu a po celý rok na nej tajne pracuje. Harry sa vydáva aj s riaditeľom zničiť jeden horcrux. Napokon zistí že je to nepravý Horcrux. Dumbledore umiera a zabíja ho samotný snape. Do hradu vnikli smrťožrúti a radujú sa čo dokázali. Harry už nechce ísť na Rokfort. Musí aj s pomocou priateľov zničiť horcruxy. Teraz ide na celý čarodejnícky svet nešťastie a naozaj ťažké chvíle.


7. Harry Potter a Dari Smrti...

Dursleyovci sa sťahujú do bezpečia. Pre Harryho prídu členovia Fénixovho rádu a všetci sa premenia pomocou všehodžúcu na rovnakých Harryov.
Každý "Harry" má svojho ochrancu, s ktorým letí až do úkrytu. Divookého počas boja zabijú. U weasleyovcov sa koná svadba Billa a Fleur. Harry musí mať pre istotu falošné meno Barney (je to smomenuté len v knihe). Dumbledore zanechal Harrymu, Hermione a Ronovi užitočné, ale zašifrované veci, ktoré im možno pomôžu. Po náhlom útoku odchádza už do svojho domu po krstnom otcovi Siriusovi na Griummaldovom námestí číslo 12. Pomocou domáceho škriatka zistí, kde sa nachádza jeden horcrux a idú ho hľadať teraz na najnebezbečnejšie miesto, ktorému by sa mal Harry vyhýbať. Na Ministerstvo mágie. Po dokonalom pláne aj s menšími problémami získajú medailón a hľadajú riešenie na jeho zničenie.
Všetci traja sa skrývajú po rôznych miestach. Kliadba ich napokon rozdelí a po malej hádke odchádza Ron. Harry a Hermiona išli do Godricovej úžľabiny nájsť hrob Harryho rodičov. Čaká ich tam nemilá nástraha a Harryho prútik je zlomený. Ron ich na šťastie zasa našiel a vracia sa k nim. Harry používa prútik, čo Ron ukradol jednému z lapačov. Ron zachráni Harryho, nájde meč a zničí medailón. Všade sa im zobrazuje jeden znak, čo nikto nevie čo znamená. A tak idú za Luninim otcom, ktorý sa správa zvláštne. Napokon im povie o príbehu troch bratov a čo znamená a predstavuje ten symbol. Ten im rozpráva o daroch smrti. Neviditeľný plášť, kameň oživenia a mocný bazový prútik.
Neskôr ich unesú Lapači a donesú ich do sídla Malfoyovcov. Tam ich uväznia a Hermionu mučí smrťožrútka Belatrix. Všetkých zachráni Dobby alias domový škriatok a pri svojom oddadí ich zachrániť zomrie. Harry s priateľmi sa dostali do Lastúrového domčeka a tam získavajú nové informácie. Musia sa vlúpať do Gringott banky a získať nový horcrux. Oslobodia draka a dostávajú sa až späť na Rokfort. Tam ich cez tajnú chodbu dovedie Neville do tajnej sieňe. Harry zistí a získava nový horcrux. Zatiaľ sa schyľuje k boju. Voldemorta každý učiteľ zdržiava obrannými kúzlami. Prebieha tam masový boj až napokon Voldemort sa sťahuje a dáva na známosť, že Harry má ísť k nemu a zomrieť. Zatiaľ Voldemort zabije Snapea, lebo si myslí že mu patrí bazový prútik. Snape dá Harrymu svoje spomienky a harry sa dozvedá všetko o Snapeovi. Má o ňom teraz inú mienku a je mu ľúto že zomrel. Snapea celú školu týrali a posmievali sa mu a Snape bol najlepší priateľ a tajne miloval Harryho mamu Lilly. Tiež celý život pomáhal Dumbledorovi a bol na strane dobra len kôli mŕtvej Lilly. A tiež že Snapea požiadal Dumbledore, aby ho zabil. Harry získal ďalší horcrux diadém. Harry zistil že musí zomrieť, lebo je v ňom predposledný Horcux. Harry "zomrel" a stretáva sa vo sne s Dumbledorom. Ešte pred smrťou dostal 2hý dar smrti kameň oživenia a porozprával sa so svojou rodinou. Harry zasa ožije a bojuje s Voldemortom. Neville zatiaľ zabije posledný horcrux hada Naginy a Voldemort sa dá už zabiť. Napokon Harry premôže Voldemorta a jeho stúpenci utekajú.

Harryho všetci považujú za najlepšieho čarodejníka a vodcu čarodejníckeho sveta. Harry si opraví svoj starý prútik bazovým prútikom, ktorý napokon zničí. Harry bol na chvíľu pán Darov smrti, až kým nezničil 2.
Harry sa ožení s Ginny a majú 3 deti-Jamesa Siriusa, Albusa Severusa a Lily Lunu Potterovú. Harry sa stará aj o sirotu Teddyho, syna Remusa Lupina. 

Moje obľúbené postavy: Luna Lovegood, Severus Snape, Sirius Black
Neobľúbené postavy: Dolores Umbrigová, James Poter, teta Marge....
Najlepšie kúzla:  Augamenti- vyčarí vodu
                            Finite- zastaví všetky ostatné kúzla
                           Obscuro- vyčarí čiernu pásku cez oči
                           Patronus- ochráni pred dementormi
                           Prior intancato- ukáže posledné zaklínadlo
                           Confingo- vybuchovacie zaklínadlo
                          Locomotor Mortis- zviaže nohy


Najlepšie citáty:  

"Prečo pavúky... prečo tu nemôžu lietať motýle?"
                                                                         - Ron Weasley

   "Tí, čo nás ľúbia, nás nikdy naozaj neopustia. Vždy ich môžeš nájsť vo svojom srdci. "
                                                                                                      - Sirius Black

"Chlapec ktorý prežil prišiel zomrieť ... Avada Kedarva "- Voldemort

 'Dobby nechcel zabiť,,Dobby chcel len zmrzačiť alebo vážne zraniť"- Dobby

"Mami, ale Harry mal na okne mreže!"
"Buď rád že ich nebudeš mať ty Ronald Weasley."

Lockhart: "Kto... kto ste ?"
Ron: "Ron. Ron Weasley."
Lockhart: "A ...A kto som ja ?"

Fakty: Harry bol potomkom jedného vlastníka darov smrti...

- Keď Dumbledore zomrel mal 150 rokov

Belatrix
-Jej obľúbeným bratrancom býval Sirius, až dokým sa nestal jedným z Dumbledorových obľúbencov. 

-Za svojho manžela sa vydala, aby urobila radosť rodine, skutočne však milovala len Voldemorta. 

-Keď mala osem rokov, chcela sa stať muklovskou speváčkou. Zmenila názor, keď sa jej otec výhrážal smrťou, ak zaspieva ešte jedno slovo. Odvtedy až do jej smrti už nikdy viac nespievala, aj keď bol jej otec mŕtvy. 

Draco
-Keď mal Draco štyri roky, narodila sa mu sestra, ktorá však po dvoch dňoch zmizla. Lucius ani Narcissa si nemyslia, že si ju Draco pamätá. 

-Vo filme mal pôvodne Draco hodiť Harrymu prútik pred jeho posledným súbojom s Voldemortom, ale tento záber nakoniec z filmu vymazali. 

-Rowlingová povedala, že Draco mal k Hermione isté pocity, ale nemohol ich dať najavo kvôli jej muklovskému pôvodu. 

-Draco bol veľmi nervózny z jeho prvého rozhovoru s Harry a tiež bol sklamaný, keď Harry odmietol jeho priateľstvo. 
-Draco sa zúčastnil Fredovho pohrebu, no dával si pozor, aby ho nikto nevidel. Myslel si, že Weasleyovské dvojičky sú vtipné, avšak nemohol to dať najavo. Keď sa pohreb skončil a všetci odišli, Draco tam ostal a plakal, pretože vedel, že on bol jeden z dôvodov, prečo Fred zomrel. 



Dámy a Páni predstavujem vám najdlhší a najspracovanejší článok, aký kedy na blogu bol. Ešte by som sa viac rozpísala, ale už ho chcem vydať, lebo ho robím už aspoň mesiac. Najviac ma dostalo ako som o každom dielu napísala celý dej. Proste tú knihu či film poznám na spamäť a len ťažko sa mi tu písalo len tak "málo" deju. :D
Napíšte do komentára či to mám rozdeliť alebo či sa vám nezdá taký moc dlhý. :D


4 komentáre:

  1. Ja milujem HP tiež, cez leto sa chystám znovu čítať :)
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekný článok alebo teda recenzia. Ja osobne mám najradšej 3. film a 1. knihu.
    www.battyamnesia.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Konečne nejaká fanúšička Harryho! ♥ Už som si myslela, že som sama :D

    www.michaelaslifestyle.blogspot.sk


    OdpovedaťOdstrániť